ΣΥΧΝΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ
ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΡΙΧΟΠΤΩΣΗ


Στις περισσότερες περιπτώσεις, αυτό δεν ισχύει. Ο ρυθμός εξέλιξης της τριχόπτωσης είναι ατομικό χαρακτηριστικό κάθε ανθρώπου και δεν είναι σταθερός στην διάρκεια της ζωής μας. Μπορεί να υπάρχουν περίοδοι σταθερότητας και περίοδοι έντονης τριχόπτωσης.
Γεγονός είναι ότι όσο νωρίτερα ξεκινά η τριχόπτωση τόσο πιο γρήγορα εξελίσσεται. Έτσι ένα άτομο που έχει ήδη τριχόπτωση στα 18 του είναι σχεδόν βέβαιο ότι στα 25 του περίπου θα είναι φαλακρός αν δεν κάνει κάτι. Μετά τα 40 συνήθως ο ρυθμός εξέλιξης μειώνεται, χωρίς όμως να υπάρχουν κανόνες στο θέμα αυτό.

Από κλινικές μελέτες είναι γνωστό ότι για να γίνει εμφανές ένα μικρό αραίωμα σε μια περιοχή του τριχωτού, θα πρέπει να έχει ήδη χαθεί το 50% των τριχών στη περιοχή. Βέβαια και άλλοι σημαντικοί παράγοντες παίζουν σημαντικό ρόλο, όπως το πάχος, το μήκος και η υφή της τρίχας, το χρώμα του δέρματος, κλπ.

Στην ηλικία των είκοσι ετών, έχουμε τον μεγαλύτερο αριθμό τριχών στο κεφάλι μας, για ολόκληρη τη ζωή μας, είτε έχουμε πρόβλημα τριχόπτωσης είτε όχι. Δεν είναι δυνατόν λοιπόν να τα ξαναποκτήσουμε.
Με την συντηρητική αγωγή για την τριχόπτωση έχουμε σαν στόχο να διατηρήσουμε μαλλιά που έχουν πρόβλημα, άρα λιγότερα, με την μεταμόσχευση δε μαλλιών μεταφέρουμε υγιείς ρίζες τριχών από άλλες περιοχές.
Δεν μπορούμε – προς το παρόν τουλάχιστον– να δημιουργήσουμε θύλακες τριχών εκ του μηδενός.

Βεβαίως. Πάντα η φαρμακευτική αγωγή για την τριχόπτωση έχει σαν στόχο να διατηρήσει μαλλιά που υπάρχουν, και βέβαια όχι στη φάση που έχουν γίνει χνούδι καθώς τότε το θέμα έχει τελειώσει και δεν είναι αναστρέψιμο.
Η σωστή αντιμετώπιση περιλαμβάνει συνδυασμό θεραπειών και φαρμάκων κάτω από την διαρκή παρακολούθηση του ειδικού, που θα τροποποιεί και θα εξατομικεύει την θεραπεία ανάλογα με το αποτέλεσμα.

Έχει αποδειχθεί επιστημονικά, ότι στην περίπτωση της ανδρικού τύπου τριχόπτωσης μόνο οι θύλακες των τριχών στο μπροστά και πάνω μέρος του τριχωτού της κεφαλής είναι ευαίσθητοι στη βλαπτική δράση των ανδρικών ορμονών (για τα άτομα εκείνα που έχουν την κληρονομική προδιάθεση).
Θα έχετε παρατηρήσει ότι ακόμα και σε προχωρημένες βαθμίδες τριχόπτωσης, υπάρχει μια ζώνη μαλλιών που παραμένει υγιής (ζώνη σταθερής τριχοφυΐας).
Είναι αυτά ακριβώς τα μαλλιά που εκμεταλλευόμαστε και μεταφέρουμε στην μεταμόσχευση μαλλιών, για αυτό ακριβώς το λόγο δεν πέφτουν ποτέ και είναι μόνιμα, καθώς ακολουθούν αυτά τα χαρακτηριστικά και στη περιοχή που τα τοποθετούμε.

Ναι, όσον αφορά τη συνήθη ανδρικού τύπου τριχόπτωση, αλλά πολύ σπάνια στη γυναικείου τύπου.
Θα πρέπει να γνωρίζετε ότι η γενετική προδιάθεση, δεν είναι απλή και ξεκάθαρη υπόθεση. Παρά το γεγονός ότι γενετικές πληροφορίες παίρνουμε και από τους δύο γονείς μας, δεν μπορούμε να καταλήξουμε σε ασφαλή συμπεράσματα για την εξέλιξη της τριχόπτωσης, απλά συλλέγοντας πληροφορίες για τους προγόνους του ενδιαφερόμενου.
Απαιτείται μεγάλη εμπειρία και εξειδίκευση του γιατρού για να καταλήξει σε ασφαλή συμπεράσματα για αυτά τα σημαντικά θέματα, τα οποία καθορίζουν και τη θεραπεία είτε είναι φαρμακευτική αγωγή ή μεταμόσχευση μαλλιών.

Είναι γενικά ασύνηθες, χαρακτηρίζοντας λιγότερο από το 5% των περιπτώσεων.
Ορμονικός έλεγχος απαιτείται όταν υπάρχουν και άλλες κλινικές ενδείξεις, π.χ. διαταραχές της περιόδου, που να συνηγορούν σε αυτό. Στις σπάνιες αυτές περιπτώσεις απαιτείται ενδοκρινολογική αντιμετώπιση, παράλληλα με την αγωγή της τριχόπτωσης για να υπάρξει αποτέλεσμα.

Ναι, αν παραταθεί για μεγάλο χρονικό διάστημα η συνεχής έλξη των τριχών, μπορεί να οδηγήσει στη μόνιμη αλωπεκία εξ’ έλξεως (traction alopecia).
Είναι πολύ συχνό φαινόμενο για παράδειγμα στα άτομα που έχουν για καιρό το στυλ «ράστα» στα μαλλιά τους, ή που αφαιρούν συνέχεια τρίχες από τα φρύδια τους.

Όχι. Τα προϊόντα αυτά στη χειρότερη περίπτωση να κάνουν ζημιά στην ίδια την τρίχα – ποτέ στη ρίζα της.
Πάντως χρειάζεται προσοχή στην εφαρμογή τους σε περιπτώσεις θεραπείας για την τριχόπτωση, καθώς συχνά επικάθονται στο δέρμα και δεν αφήνουν τις θεραπευτικές ουσίες να διεισδύσουν.

Η μεταμόσχευση μαλλιών είναι η μόνιμη και οριστική λύση, όμως μόνο για τα άτομα που έχουν ένδειξη για αυτό. Π.χ. άτομα, που έχουν ανδρικού ή γυναικείου τύπου τριχόπτωση και έχουν διαμορφώσει ένα κενό ή έχουν ένα σημαντικό αραίωμα.
Η ανάλυση του θέματος με τον ειδικό και η αναζήτηση των πραγματικών σας αναγκών θα οδηγήσει στην εξεύρεση της λύσης για εσάς συγκεκριμένα. Επίσης, θα πρέπει να διευκρινιστεί ότι η μεταμόσχευση μαλλιών μπορεί να μη σταματά την τριχόπτωση, η οποία είναι μια διαδικασία που εξελίσσεται στο χρόνο, αλλά πρόκειται για την πλέον διαδεδομένη μέθοδο για την αντιμετώπιση της τριχόπτωσης αφού προσφέρει ένα τέλειο αισθητικό αποτέλεσμα.

Η έμμηνος ρύση (περίοδος), συνήθως δρα προστατευτικά για τα μαλλιά μιας γυναίκας. Τα οιστρογόνα (θηλυκές ορμόνες) που κυκλοφορούν όσο διάστημα υπάρχει περίοδος σε μια γυναίκα, καλύπτουν την βλαπτική δράση των ανδρογόνων που επίσης έχει. Στην εμμηνόπαυση μειώνονται τα οιστρογόνα και τα μαλλιά εκτίθενται στα ανδρογόνα με αποτέλεσμα να αρχίζει η ανδρικού τύπου τριχόπτωση στις γυναίκες εκείνες που έχουν και την κληρονομική προδιάθεση.

Όχι, κατ’ ανάγκη, εφόσον μπορεί να είναι απλά η φυσιολογική ανανέωση των μαλλιών. Στη διάρκεια του λουσίματος, τρίχες από ολόκληρο το σώμα , που βρίσκονται στην τελογενή τους φάση πέφτουν. Θα έπεφταν δηλαδή έτσι ή αλλιώς. Το ίδιο ισχύει και για το χτένισμα. Πάντως, δεν μπορεί να αποκλειστεί η πιθανότητα να είναι σημάδι παθολογικής τριχόπτωσης.

Οι χημικές ουσίες που χρησιμοποιούνται στις διάφορες βαφές των μαλλιών, καθώς και η θερμότητα από το πιστολάκι , μπορούν να κάψουν και να ταλαιπωρήσουν την τρίχα.
Όμως αυτό από μόνο του δεν αρκεί ώστε να προκληθεί τριχόπτωση. Τα χαρακτηριστικά μιας τρίχας όπως και το αν θα πέσει ή όχι, καθορίζονται από τον θύλακα της και όχι από την ίδια την τρίχα.

Αν και πολύ συχνά η λιπαρότητα μαλλιών συνυπάρχει με την τριχόπτωση, η λιπαρότητα των μαλλιών δεν είναι αίτιο τριχόπτωσης.
Παρόλο που συνήθως η λιπαρότητα μαλλιών οφείλεται στον ίδιο παράγοντα με την τριχόπτωση, (τις ανδρικές ορμόνες που προκαλούν υπερλειτουργία των σμηγματογόνων αδένων), οι δύο αυτές καταστάσεις είναι χωριστές και η αγωγή που ακολουθείται σε κάθε περίπτωση είναι διαφορετική. Συνεπώς, αντιμετωπίζοντας τη λιπαρότητα δεν λύνεται το πρόβλημα της τριχόπτωσης.

Αποτελεί μύθο που φυσικά δεν ισχύει αφού η παροχή αίματος στο δέρμα του τριχωτού της κεφαλής είναι πάντα πλούσια και εξαρτάται από τον αριθμό των τριχών που καλείται να θρέψει.
Είναι όμως γεγονός ότι ορισμένες καταστάσεις που προκαλούν stress, όπως πχ. η κατάταξη στο στρατό, μπορούν να πυροδοτήσουν τη διαδικασία τριχόπτωσης. Έτσι πολύ συχνά συναντάμε νέους που τελειώνοντας την θητεία τους έχουν σαφώς λιγότερα μαλλιά. Δεν ευθύνεται βέβαια γι’ αυτό το κράνος ή το τζόκεϋ αλλά το άγχος.

Οι εξαντλητικές δίαιτες και οι δίαιτες εξπρές χωρίς ιατρική παρακολούθηση, προκαλούν μεγάλες και αιφνίδιες ελλείψεις στον οργανισμό σε ζωτικά συστατικά που είναι απαραίτητα για την ανάπτυξη της τρίχας, όπως οι βιταμίνες, τα ιχνοστοιχεία κλπ.
Η τρίχα είναι το πλέον ταχέως αναπτυσσόμενο όργανο στο σώμα και έχει τεράστιες ανάγκες από αυτά τα στοιχεία.
Φυσικό επακόλουθο λοιπόν είναι η γρήγορη μετάβαση από την αναγενή στη τελογενή φάση, και η μεγάλη τριχόπτωση. Κάποιες φορές η διαδικασία αυτή αποτελεί και το έναυσμα για να εμφανιστεί και άλλη μορφή τριχόπτωσης που προϋπήρχε και απαιτείται προσεκτική διάγνωση και θεραπεία.

Κατηγορηματικά ΟΧΙ. Το ζωντανό κομμάτι της τρίχας – ο θύλακας της- που καθορίζει την ανάπτυξη ευρίσκεται κάτω από το δέρμα, παίρνει δε όλες τις απαραίτητες θρεπτικές ουσίες μέσω της κυκλοφορίας του αίματος.
Η τρίχα μεγαλώνει από μέσα προς τα έξω. Η ίδια η τρίχα δεν περιέχει ζωντανά συστατικά. Κόβοντας την τρίχα δεν παρεμβαίνουμε στον κύκλο ανάπτυξης της. Πολλοί οδηγούνται στο ξύρισμα για αισθητικούς λόγους – να μη φαίνεται η διαφορά ανάμεσα στο αραίωμα και τα υπάρχοντα μαλλιά – και για κανένα άλλο λόγο.

Η ακμή στην εφηβεία, η λιπαρότητα των μαλλιών και η τριχόπτωση αποτελούν συχνές εκδηλώσεις των ανδρικών ορμονών στο σώμα.
Συνήθως όταν συνυπάρχουν και οι τρεις, είναι ένδειξη αναμενόμενης τριχόπτωσης. Απαιτείται πάντως χωριστή αντιμετώπιση για κάθε μία κατάσταση. Διορθώνοντας δηλαδή τη μία, δεν σημαίνει ότι αντιμετωπίζουμε και την άλλη.

Αποτελεί ιδιαίτερα συχνό φαινόμενο, που συνήθως δεν έχει μακροπρόθεσμες επιπτώσεις.
Βέβαια, απαιτείται η σωστή διάγνωση, καθότι μπορεί το stress των εξετάσεων να αποκαλύψει άλλο πρόβλημα στα μαλλιά, που πιθανόν να μην φαινόταν μέχρι τότε.

Ναι, αλλά απαιτείται παρατεταμένη και μεγάλη αναιμία ώστε να μπορεί να σχετιστεί με την τριχόπτωση.
Παρά το γεγονός ότι αποτελεί συχνό φαινόμενο σε υποσιτιζόμενες χώρες, πρακτικά δεν συμβαίνει στις Δυτικές κοινωνίες.
Διορθώνοντας την αναιμία δεν αντιμετωπίζουμε την τριχόπτωση. Αποτελεί όμως προϋπόθεση για την αντιμετώπιση της τριχόπτωσης.

Σαφέστατα και όχι. Για να εκδηλωθεί η ανδρικού τύπου τριχόπτωση απαιτούνται ανδρικές ορμόνες σε φυσιολογικές τιμές και κληρονομική προδιάθεση.

Οι περιπτώσεις παθολογικής τριχόπτωσης, που είναι εκδήλωση οργανικού προβλήματος είναι ιδιαίτερα σπάνιες.

Είναι γεγονός ότι κατά καιρούς εμφανίζονται διάφορες ‘θεραπείες’, που συνήθως υπόσχονται θαύματα. Ο στόχος σε όλες σχεδόν τις περιπτώσεις, είναι η τσέπη του καταναλωτή. Μόνο ιατρικά αποδεκτές, τεκμηριωμένες και δοκιμασμένες μέθοδοι, εφαρμοσμένες από ειδικούς, μπορούν να έχουν κάποιο αποτέλεσμα.