ΕΙΔΗ ΤΡΙΧΟΠΤΩΣΗΣ


Με τον όρο τριχόπτωση, εννοούμε την απώλεια τριχών από περιοχές του κεφαλιού ή του σώματος.

Έρευνες δείχνουν ότι το 70% των ανδρών και το 45% των γυναικών θα βρεθούν αντιμέτωποι με αυτό το φαινόμενο σε κάποια στιγμή της ζωής τους.

Σε ορισμένες από τις παραπάνω περιπτώσεις, η απώλεια τριχών δεν είναι σοβαρή και διαρκεί για μικρό χρονικό διάστημα, οπότε και δεν υπάρχει ανάγκη κάποιας θεραπείας.

Ωστόσο, σε πολλά περιστατικά η τριχόπτωση είναι εκτεταμένη λόγω κληρονομικής προδιάθεσης, ορμονικών αλλαγών, ασθενειών, μολύνσεων, παρενεργειών από φάρμακα, κλπ. Τότε, η σωστή θεραπεία είναι αναγκαία για την αποτροπή της περαιτέρω απώλειας μαλλιών και την ενίσχυση της τριχοφυϊας, όπου βέβαια αυτό είναι εφικτό.

Με την ΕΓΚΑΙΡΗ ΔΙΑΓΝΩΣΗ και την εφαρμογή της ΚΑΤΑΛΛΗΛΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ ΠΕΡΙΘΑΛΨΗΣ, η απώλεια μαλλιών μπορεί να αντιμετωπιστεί με επιτυχία σε όλες τις περιπτώσεις!

4 ΚΟΙΝΟΙ ΤΥΠΟΙ ΤΡΙΧΟΠΤΩΣΗΣ


Κανονική
Ο μέσος άνθρωπος χάνει 50 έως 100 τρίχες την ημέρα, οι οποίες σταδιακά αντικαθίστανται από νέες. Αυτό συμβαίνει εξαιτίας του φυσικού κύκλου ανάπτυξης της τρίχας, κι έτσι δεν υπάρχει κανένας λόγος ανησυχίας.

Εποχική
Η εποχική τριχόπτωση εμφανίζεται κυρίως στις γυναίκες κατά την περίοδο του Φθινοπώρου ή την Άνοιξη. Κρίνεται απολύτως φυσιολογική και δεν χρειάζεται να εφαρμοστεί κάποια θεραπεία.

Παρόλα αυτά, οι ειδικοί συνιστούν την παρακολούθηση του φαινομένου και την συστηματική μέτρηση των τριχοθυλακίων με φωτοτριχόγραμμα (μια φορά τον χρόνο). Εάν μέσα στα χρόνια και ιδιαίτερα σε άτομα νεαρής ηλικίας παρατηρηθεί σημαντική μείωση στον αριθμό ενεργών θυλάκων συνοδευόμενη με μεγαλύτερης χρονικής διάρκειας τριχόπτωση, τότε θα πρέπει να αναζητηθούν τα αίτια και πιθανόν να εφαρμοστεί κατάλληλη θεραπεία.

Ανδρογενετική Αλωπεκία
Εμφανίζεται σε σχετικά μεγάλο αριθμό ανδρών λόγω κληρονομικής προδιάθεσης, και συσχετίζεται με ανδρικές ορμόνες (ανδρογόνα). Η κλίμακα Norwood, κατατάσσει λεπτομερώς τα διάφορα στάδια της ανδρογενετικής αλωπεκίας.

Γυροειδής Αλωπεκία
Η γυροειδής αλωπεκία χαρακτηρίζεται από την ξαφνική απώλεια μαλλιών, από μερικές (ή και από όλες) τις περιοχές του σώματος. Πρόκειται για μια αυτοάνοση διαταραχή, η οποία παρουσιάζεται εξαιτίας της αντίδρασης του ανοσοποιητικού συστήματος έναντι των θυλάκων των τριχών.

Στις περισσότερες περιπτώσεις, η κατάσταση εξομαλύνεται μετά από λίγους μήνες έως και ένα έτος, ωστόσο  μπορεί να χρήζει θεραπείας, ιδιαίτερα σε περιπτώσεις σοβαρής απώλειας τριχών.

ΑΛΛΑ ΑΙΤΙΑ ΤΡΙΧΟΠΤΩΣΗΣ


Η τριχόπτωση μπορεί επίσης να οφείλεται σε:

– Τραύματα, εγκαύματα, ή μολύνσεις.

– Ανεπάρκεια βιταμινών ή άλλων συστατικών, απαραίτητων για τη σωστή λειτουργία του οργανισμού (π.χ. σίδηρος).

– Έντονο στρες.

– Αλωπεκία εξ’ έλξεως.

– Παρενέργειες λόγω χρήσης ορισμένενων φαρμάκων (π.χ. κατά τη χημειοθεραπεία),

– Υποθυρεοειδισμό ή σε διαταραχές που σχετίζονται με το ενδοκρινικό σύστημα.

– Άλλους παράγοντες (π.χ. ψυχικές ασθένειες όπως η Trichotillomania, κ.α.).

Η ΣΗΜΑΣΙΑ ΤΗΣ ΕΞΑΤΟΜΙΚΕΥΜΕΝΗΣ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗΣ


Ανάλογα με τη σοβαρότητα του προβλήματος, μπορεί να απαιτείται συνδυασμός διαφορετικών θεραπειών για την τριχόπτωση.

Σε κάθε περίπτωση, παρέχονται εξειδικευμένες εξετάσεις (μικροβιολογικές, φωτοτριχόγραμμα, κλπ.) που προσφέρουν πολύτιμες πληροφορίες σχετικά με το ορμονικό προφίλ, τις διάφορες ανάγκες σε παράγοντες του κάθε οργανισμού, κ.α.

Με αυτόν τον τρόπο, η κάθε θεραπευτική εφαρμογή εξατομικεύεται ώστε να λειτουργεί πολύ πιο αποτελεσματικά και μακροπρόθεσμα.

Ο ΚΥΚΛΟΣ ΖΩΗΣ ΤΗΣ ΤΡΙΧΑΣ


Οι τρίχες ακολουθούν ένα συγκεκριμένο κύκλο ανάπτυξης με 3 ξεχωριστές φάσεις: την αναγενή, την καταγενή και την τελογενή.

Αναγενής Φάση
Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, η τρίχα μεγαλώνει περίπου 1-1,5 cm ανά μήνα. Η αναγεννητική φάση μπορεί να εκτείνεται από 2-5 έτη, με την ακριβή της διάρκεια να ορίζεται από γενετικούς παράγοντες. Υπολογίζεται ότι σχεδόν το 85% των τριχών της κεφαλής είναι σε φάση αναγέννησης σε κάθε δεδομένη στιγμή, όταν δεν υπάρχουν προβλήματα τριχόπτωσης.

Καταγενής Φάση
Κατά τη διάρκεια αυτής της φάσης, οι τρίχες δεν αυξάνονται και το μέγεθος των τριχοθυλακίων είναι μειωμένο. Η καταγενής φάση είναι μεταβατική και διαρκεί περίπου 1-2 εβδομάδες.

Τελογενής Φάση
Η τελογενής είναι η τελευταία φάση. Η τρίχα πέφτει και τα θυλάκια παραμένουν αδρανή για 3-6 εβδομάδες, προτού αρχίσουν να αυξάνονται και πάλι, ξεκινώντας ένα νέο κύκλο ζωής.

ΟΙ 3 ΦΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΚΥΚΛΟΥ ΖΩΗΣ ΤΗΣ ΤΡΙΧΑΣ


ΓΡΑΦΙΣΤΙΚΗ ΑΠΕΙΚΟΝΙΣΗ ΤΩΝ ΦΑΣΕΩΝ ΤΟΥ ΚΥΚΛΟΥ ΖΩΗΣ ΤΗΣ ΤΡΙΧΑΣ